”Elämme unessa, ajatustottumusten
unessa”, kuten Suomen puolustusministeri Yrjö Kallinen sanoi jo
40-luvulla. Ihminen on 1900-luvun aikana erkaantunut täysin
luonnosta. Emme erota enää luonnollista luonnottomasta,
terveellistä epäterveellisestä ja ekologista ympäristöä
tuhoavasta.
Viimeisten vuosikymmenien aikana
ihmiset on ehdollistettu lapsuudesta asti isojen yritysten
tehotuotettuihin hyödykkeisiin, jotka sisältävät järkyttävän
paljon kemikaaleja. Suurin osa näistä on tutkimattomia ja monet
äärimmäisen haitallisia. Esimerkiksi elintarvikkeissa käytetään aromivahventeita (E621), keinotekoisia makeutusaineita (E951-myrkkyä), säilöntäaineita (E200-299), väriaineita (E102 sekä muut Suomessa ennen EUta kielletyt atsovärit) ja lukemattomia muita terveydelle haitallisia aineita.
Edellämainittujen aineiden ainoa tarkoitus on parantaa tuotteen ulkonäköä, makua ja hyllyikää. Toisinsanoen maksimoida elintarviketeollisuuden voitto. Lainaten valvovan viranomaisen Eviran määritelmää lisäaineista: "lisätään tarkoituksellisesti elintarvikkeisiin jotakin teknologista tarkoitusta varten". Surkuhupaisaa.
Meille syötetään energiarikasta mutta ravinneköyhää einestä, jota monet eläimetkään eivät söisi. Kaupat ovat pullollaan tällaisia pitkälle prosessoituja, luonnottomia tuotteita. Milloin viimeksi ostit Terveysmuroja? Entäpä Sydänystävällistä rypsiporsasta? Proteiinimaitoa? Raffinoitua Terveyssuolaa? Kyse on mielikuvatuotteista, joilla ei ole todellista tutkittua näyttöä terveysvaikutuksista. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokasuositukset ovat vahvasti elintarviketeollisuuden lobbaamia ja ymmärrettävästi hyvä verotulon lähde - tosin ihmisten terveyden kustannuksella.
Edellämainittujen aineiden ainoa tarkoitus on parantaa tuotteen ulkonäköä, makua ja hyllyikää. Toisinsanoen maksimoida elintarviketeollisuuden voitto. Lainaten valvovan viranomaisen Eviran määritelmää lisäaineista: "lisätään tarkoituksellisesti elintarvikkeisiin jotakin teknologista tarkoitusta varten". Surkuhupaisaa.
Meille syötetään energiarikasta mutta ravinneköyhää einestä, jota monet eläimetkään eivät söisi. Kaupat ovat pullollaan tällaisia pitkälle prosessoituja, luonnottomia tuotteita. Milloin viimeksi ostit Terveysmuroja? Entäpä Sydänystävällistä rypsiporsasta? Proteiinimaitoa? Raffinoitua Terveyssuolaa? Kyse on mielikuvatuotteista, joilla ei ole todellista tutkittua näyttöä terveysvaikutuksista. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokasuositukset ovat vahvasti elintarviketeollisuuden lobbaamia ja ymmärrettävästi hyvä verotulon lähde - tosin ihmisten terveyden kustannuksella.
Katsotaanpas tarkemmin yllä
mainittuja esimerkkejä prosessoiduista elintarvikkeista:
Ruokasuola
Melkein kaikkien markettien
suolapaketeissa on natriumia, kloridia ja mikäli kyse on
”terveystuotteesta” niin lisätty jodia. Kysymys kuulukin, mihin
kaikki muut suolan alkuperäiset yli 80 hivenainetta ovat kadonneet? Etenkin ihmiselle välttämättömät rauta,
kalsium, kalium, sinkki, magnesium ja mangaani ja seleeni jne?
No nehän on tietysti teollisesti eriytetty
ja myyty kosmetiikkateollisuudelle ja pikkupillereinä ravintolisiksi! Ihmisten ruokien mausteeksi on
jätetty siis jätettä, jota elimistö ei osaa kunnolla edes
käsitellä johtuen suolan epänormaalista koostumuksesta. Suolaa
pitää syödä, muttei tavallista pöytäsuolaa.
Suolaksi kannattaa valita PUHDISTAMATON
suola, joita ovat esimerkiksi vuorisuola, kristallisuola ja
ruususuola. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, yleensä nämä
kaikki tarkoittavat käsittelemätöntä, kalliosta louhittua suolaa,
johon ympäristösaasteet eivät ole tarttuneet.
Maito
Kun puhutaan maidosta, tarkoitetaan
yleensä markettien hyllyillä olevaa käsiteltyä maitoa joka on
kaukana alkuperäisestä tuotteesta. Tähän kuuluvat myös kaikki proteiinia lisätyt terveysmaidot.
Käsittelemättömässä
lehmänmaidossa eli raakamaidossa on runsaasti ravinteita ja ns.
elävää ravintoa eli lukemattomia hyvälaatuisia bakteereja joita
ilman ei pieni vasa pysyisi hengissä (lehmillä kun ei oma
immuniteetti toimi ensimmäisinä kuukausina). Näistä on huomattavaa
hyötyä myös ihmisille.
Raakamaitoa on yritetty kieltää.
Ihmistä pelotellaan milloin EHEC-bakteerilla, milloin Listerialla.
Kummatkin johtuvat ulostebakteerien pääsystä elintarvikkeeseen.
Ongelma johtuu pääosin valtavasta meijeriteollisuudesta ja
tehotuotantolaitoksissa olevista automatisoiduista prosesseista, joita on mahdotonta pitää hygienisinä. Kysymys kuuluukin pitäisikö
meijeriteollisuutta rajoittaa tai säädellä paremmin?
Itseasiassa aikuisen ihmisen/eläimen ei pitäisi edes juoda maitoa, sillä se on tarkoitettu vastasyntyneille. Lainatakseni Helsingin yliopiston dosentti ja kliininen opettaja Irma Järvelän lausuntoa "Laktoosi-intoleranssi on normaali ominaisuus, joka kehittyy laktoosia
pilkkovan laktaasientsyymin vähentyessä. Syntyessä kaikkien ihmisten
laktaasientsyymin aktiivisuus suolen limakalvolla on korkea." Iän myötä monen kyky sietää laktoosia eli maidon sokeria häviää ja muodostuu laktoosi-intorelanssi. Suolisto-ongelmia aiheuttava laktoosi ei siis pilkkoudu.
Laktoosi-intoleranssista eli maitosokerin imeytymishäiriöstä kärsii suomessa melkein 20% väestöstä. Ongelma on lähinnä pohjoismainen ja johtuu jälleen kerran isoista meijereistä. Valtavissa säiliöissä kuljetettua ja varastoitua maitoa on jotenkin ”desinfioitava” koska pilaantumista ja patogeenien pääsyä maitoon ei voida täysin estää. Toisinsanoen maito täytyy pastöroida. Huomiona tähän, että Eviran mukaan Suomessa ei ole kuollut yhtäkään ihmistä raakamaidon juomiseen.
Laktoosi-intoleranssista eli maitosokerin imeytymishäiriöstä kärsii suomessa melkein 20% väestöstä. Ongelma on lähinnä pohjoismainen ja johtuu jälleen kerran isoista meijereistä. Valtavissa säiliöissä kuljetettua ja varastoitua maitoa on jotenkin ”desinfioitava” koska pilaantumista ja patogeenien pääsyä maitoon ei voida täysin estää. Toisinsanoen maito täytyy pastöroida. Huomiona tähän, että Eviran mukaan Suomessa ei ole kuollut yhtäkään ihmistä raakamaidon juomiseen.
Pastöröinti on ranskalaisen kemistin ja
mikrobiologin Louis Pasteurin 1800-luvulla kehittämä menetelmä
jossa elintarvike kuumennetaan ja siten tuhotaan mahdollisia tauteja
aiheuttavat mikrobit. Harmi vain että samalla maidosta tuhotaan
kaikki elävä, muunmuassa immuniteettia ja vastustuskykyä
parantavat mikrobit, vitamiinit sekä laktaasientsyymi. Pastörointia ei voida nykyään enää
perustella säilyvyydellä, koska meillä on olemassa jo katkeamaton
kylmäketju tilalta kaupan hyllylle asti. Myös biologi Christer Sundqvist ihmettelee miksi maitoa yhä pastöroidaan.
Käsitelty maito on myös huono
D-vitamiinin lähde, koska kuumentaminen (pastörointi ja
homegenointi) tuhoaa sen. Meijerit joutuvatkin lisäämään
synteettistä D-vitamiinia maitoon jälkikäteen, joka verraten luonnollisesti esiintyvään D-vitamiiniin imeytyy huonommin.
Toisin kuin YLE väitti vuoden 2011 uutisessa, suurin osa ihmisistä, mukaan lukien laktoosi-intolerantikot voivat juoda raakamaitoa ja luomutuotettua maitoa. Uutisessa ei kerrottu että käsitellyssä maidossa on poistettu laktaasientsyymi.
Summa summarum suosittelen vältämään em. prosessoituja elintarvikkeita sekä ylipäätänsä jättämään einekset ja valmisruuat kaupan hyllylle. Niiden ravintoarvo on lähellä nollaa, eivätkä ne sovellu ihmisen ravinnoksi. Kannattaa suosia luonnonmukaisia ja mielellään lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Ennenkaikkea valmistaa ruoka itse.
Jottei asia mene pelkästään sormenosoittamiseksi, käsittelen seuraavassa artikkelissa ravinnon merkitystä terveyteen ja mitä elintarvikkeita kannattaa ylipäätänsä käyttää.
Kommentteja? Eroavia näkemyksiä? Saa vapaasti ilmaista itseään : )
Toisin kuin YLE väitti vuoden 2011 uutisessa, suurin osa ihmisistä, mukaan lukien laktoosi-intolerantikot voivat juoda raakamaitoa ja luomutuotettua maitoa. Uutisessa ei kerrottu että käsitellyssä maidossa on poistettu laktaasientsyymi.
Viljatuotteet
Vilja-alan yhteistyöryhmän tilastojen mukaan vuonna 2013 tilallinen sai kilosta viljaa keskimäärin 17 sentin
korvauksen. Leipä sekä niinsanotut terveysmurot maksavat kaupassa brändistä riippuen 4-12€/kilo. Eli tästä laskettuna tuotteen raaka-ainekulut ovat alle 5%. Koska tuotteesta 95% on ilmaa, täytyy elintarviketeollisuuden lobata miljarditolkulla rahaa erilaisiin tutkimuksiin, mainoksiin ja terveysväittämiin viljojen erinomaisuudesta ihmisen ruokavalioon. Keliakia, vilja-allergiat, ruuansulatushäiriöt, ihotaudit ym muut yleiset oireet kertovat karua kieltä viljojen sopimattomuudesta ihmisravinnoksi. Bisnestä tehdään ihmisen terveyden kustannuksella.
Suosittelen lukemaan myös mielenkiintosen artikkelin, jonka mukaan jopa 70-90% tärkeistä ravinteista kuten vitamiineista ja hivenaineista häviää, kun viljasta tehdään valkoista pullamössöjauhoa. Toisinsanoen viljajyvästä poistetaan ravinnerikkaat osat kuten alkio ja kuorirakenteet. Nämä myydään myöhemmin meille sitten täysjyvä- ja terveystuotteina.
Suosittelen lukemaan myös mielenkiintosen artikkelin, jonka mukaan jopa 70-90% tärkeistä ravinteista kuten vitamiineista ja hivenaineista häviää, kun viljasta tehdään valkoista pullamössöjauhoa. Toisinsanoen viljajyvästä poistetaan ravinnerikkaat osat kuten alkio ja kuorirakenteet. Nämä myydään myöhemmin meille sitten täysjyvä- ja terveystuotteina.
Summa summarum suosittelen vältämään em. prosessoituja elintarvikkeita sekä ylipäätänsä jättämään einekset ja valmisruuat kaupan hyllylle. Niiden ravintoarvo on lähellä nollaa, eivätkä ne sovellu ihmisen ravinnoksi. Kannattaa suosia luonnonmukaisia ja mielellään lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Ennenkaikkea valmistaa ruoka itse.
Jottei asia mene pelkästään sormenosoittamiseksi, käsittelen seuraavassa artikkelissa ravinnon merkitystä terveyteen ja mitä elintarvikkeita kannattaa ylipäätänsä käyttää.
Kommentteja? Eroavia näkemyksiä? Saa vapaasti ilmaista itseään : )
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Mitä mieltä olet? Kysymyksiä?