maanantai 9. kesäkuuta 2014

Nykyihmisen käsitys ruuasta

”Elämme unessa, ajatustottumusten unessa”, kuten Suomen puolustusministeri Yrjö Kallinen sanoi jo 40-luvulla. Ihminen on 1900-luvun aikana erkaantunut täysin luonnosta. Emme erota enää luonnollista luonnottomasta, terveellistä epäterveellisestä ja ekologista ympäristöä tuhoavasta.

Viimeisten vuosikymmenien aikana ihmiset on ehdollistettu lapsuudesta asti isojen yritysten tehotuotettuihin hyödykkeisiin, jotka sisältävät järkyttävän paljon kemikaaleja. Suurin osa näistä on tutkimattomia ja monet äärimmäisen haitallisia. Esimerkiksi elintarvikkeissa käytetään aromivahventeita (E621), keinotekoisia makeutusaineita (E951-myrkkyä), säilöntäaineita (E200-299), väriaineita (E102 sekä muut Suomessa ennen EUta kielletyt atsovärit) ja lukemattomia muita terveydelle haitallisia aineita.

Edellämainittujen aineiden ainoa tarkoitus on parantaa tuotteen ulkonäköä, makua ja hyllyikää. Toisinsanoen maksimoida elintarviketeollisuuden voitto. Lainaten valvovan viranomaisen Eviran määritelmää lisäaineista: "lisätään tarkoituksellisesti elintarvikkeisiin jotakin teknologista tarkoitusta varten". Surkuhupaisaa.

Meille syötetään energiarikasta mutta ravinneköyhää einestä, jota monet eläimetkään eivät söisi. Kaupat ovat pullollaan tällaisia pitkälle prosessoituja, luonnottomia tuotteita. Milloin viimeksi ostit Terveysmuroja? Entäpä Sydänystävällistä rypsiporsasta? Proteiinimaitoa? Raffinoitua Terveyssuolaa? Kyse on mielikuvatuotteista, joilla ei ole todellista tutkittua näyttöä terveysvaikutuksista. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokasuositukset ovat vahvasti elintarviketeollisuuden lobbaamia ja ymmärrettävästi hyvä verotulon lähde - tosin ihmisten terveyden kustannuksella.


Katsotaanpas tarkemmin yllä mainittuja esimerkkejä prosessoiduista elintarvikkeista:
 

Ruokasuola

Melkein kaikkien markettien suolapaketeissa on natriumia, kloridia ja mikäli kyse on ”terveystuotteesta” niin lisätty jodia. Kysymys kuulukin, mihin kaikki muut suolan alkuperäiset yli 80 hivenainetta ovat kadonneet? Etenkin ihmiselle välttämättömät rauta, kalsium, kalium, sinkki, magnesium ja mangaani ja seleeni jne?

No nehän on tietysti teollisesti eriytetty ja myyty kosmetiikkateollisuudelle ja pikkupillereinä ravintolisiksi! Ihmisten ruokien mausteeksi on jätetty siis jätettä, jota elimistö ei osaa kunnolla edes käsitellä johtuen suolan epänormaalista koostumuksesta. Suolaa pitää syödä, muttei tavallista pöytäsuolaa.

Suolaksi kannattaa valita PUHDISTAMATON suola, joita ovat esimerkiksi vuorisuola, kristallisuola ja ruususuola. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, yleensä nämä kaikki tarkoittavat käsittelemätöntä, kalliosta louhittua suolaa, johon ympäristösaasteet eivät ole tarttuneet.

Maito

Kun puhutaan maidosta, tarkoitetaan yleensä markettien hyllyillä olevaa käsiteltyä maitoa joka on kaukana alkuperäisestä tuotteesta. Tähän kuuluvat myös kaikki proteiinia lisätyt terveysmaidot. 

Käsittelemättömässä lehmänmaidossa eli raakamaidossa on runsaasti ravinteita ja ns. elävää ravintoa eli lukemattomia hyvälaatuisia bakteereja joita ilman ei pieni vasa pysyisi hengissä (lehmillä kun ei oma immuniteetti toimi ensimmäisinä kuukausina). Näistä on huomattavaa hyötyä myös ihmisille.

Raakamaitoa on yritetty kieltää. Ihmistä pelotellaan milloin EHEC-bakteerilla, milloin Listerialla. Kummatkin johtuvat ulostebakteerien pääsystä elintarvikkeeseen. Ongelma johtuu pääosin valtavasta meijeriteollisuudesta ja tehotuotantolaitoksissa olevista automatisoiduista prosesseista, joita on mahdotonta pitää hygienisinä. Kysymys kuuluukin pitäisikö meijeriteollisuutta rajoittaa tai säädellä paremmin? 

Itseasiassa aikuisen ihmisen/eläimen ei pitäisi edes juoda maitoa, sillä se on tarkoitettu vastasyntyneille. Lainatakseni Helsingin yliopiston dosentti ja kliininen opettaja Irma Järvelän lausuntoa "Laktoosi-intoleranssi on normaali ominaisuus, joka kehittyy laktoosia pilkkovan laktaasientsyymin vähentyessä. Syntyessä kaikkien ihmisten laktaasientsyymin aktiivisuus suolen limakalvolla on korkea." Iän myötä monen kyky sietää laktoosia eli maidon sokeria häviää ja muodostuu laktoosi-intorelanssi. Suolisto-ongelmia aiheuttava laktoosi  ei siis pilkkoudu.

Laktoosi-intoleranssista eli maitosokerin imeytymishäiriöstä kärsii suomessa melkein 20% väestöstä. Ongelma on lähinnä pohjoismainen ja johtuu jälleen kerran isoista meijereistä. Valtavissa säiliöissä kuljetettua ja varastoitua maitoa on jotenkin ”desinfioitava” koska pilaantumista ja patogeenien pääsyä maitoon ei voida täysin estää. Toisinsanoen maito täytyy pastöroida.  Huomiona tähän, että Eviran mukaan Suomessa ei ole kuollut yhtäkään ihmistä raakamaidon juomiseen.

Pastöröinti on ranskalaisen kemistin ja mikrobiologin Louis Pasteurin 1800-luvulla kehittämä menetelmä jossa elintarvike kuumennetaan ja siten tuhotaan mahdollisia tauteja aiheuttavat mikrobit. Harmi vain että samalla maidosta tuhotaan kaikki elävä, muunmuassa immuniteettia ja vastustuskykyä parantavat mikrobit, vitamiinit sekä laktaasientsyymi. Pastörointia ei voida nykyään enää perustella säilyvyydellä, koska meillä on olemassa jo katkeamaton kylmäketju tilalta kaupan hyllylle asti. Myös biologi Christer Sundqvist ihmettelee miksi maitoa yhä pastöroidaan.

Käsitelty maito on myös huono D-vitamiinin lähde, koska kuumentaminen (pastörointi ja homegenointi) tuhoaa sen. Meijerit joutuvatkin lisäämään synteettistä D-vitamiinia maitoon jälkikäteen, joka verraten luonnollisesti esiintyvään D-vitamiiniin imeytyy huonommin.

Toisin kuin YLE väitti vuoden 2011 uutisessa, suurin osa ihmisistä, mukaan lukien laktoosi-intolerantikot voivat juoda raakamaitoa ja luomutuotettua maitoa. Uutisessa ei kerrottu että käsitellyssä maidossa on  poistettu laktaasientsyymi.

Viljatuotteet

Vilja-alan yhteistyöryhmän tilastojen mukaan vuonna 2013 tilallinen sai kilosta viljaa keskimäärin 17 sentin korvauksen. Leipä sekä niinsanotut terveysmurot maksavat kaupassa brändistä riippuen 4-12€/kilo. Eli tästä laskettuna tuotteen raaka-ainekulut ovat alle 5%. Koska tuotteesta 95% on ilmaa, täytyy elintarviketeollisuuden lobata miljarditolkulla rahaa erilaisiin tutkimuksiin, mainoksiin ja terveysväittämiin viljojen erinomaisuudesta ihmisen ruokavalioon. Keliakia, vilja-allergiat, ruuansulatushäiriöt, ihotaudit ym muut yleiset oireet kertovat karua kieltä viljojen sopimattomuudesta ihmisravinnoksi. Bisnestä tehdään ihmisen terveyden kustannuksella.

Suosittelen lukemaan myös mielenkiintosen artikkelin, jonka mukaan jopa 70-90% tärkeistä ravinteista kuten vitamiineista ja hivenaineista häviää, kun viljasta tehdään valkoista pullamössöjauhoa. Toisinsanoen viljajyvästä poistetaan ravinnerikkaat osat kuten alkio ja kuorirakenteet. Nämä myydään myöhemmin meille sitten täysjyvä- ja terveystuotteina.

Summa summarum suosittelen vältämään em. prosessoituja elintarvikkeita sekä ylipäätänsä jättämään einekset ja valmisruuat kaupan hyllylle. Niiden ravintoarvo on lähellä nollaa, eivätkä ne sovellu ihmisen ravinnoksi. Kannattaa suosia luonnonmukaisia ja mielellään lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Ennenkaikkea valmistaa ruoka itse.

Jottei asia mene pelkästään sormenosoittamiseksi, käsittelen seuraavassa artikkelissa ravinnon merkitystä terveyteen ja mitä elintarvikkeita kannattaa ylipäätänsä käyttää.

Kommentteja? Eroavia näkemyksiä? Saa vapaasti ilmaista itseään : )

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Mitä mieltä olet? Kysymyksiä?