sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Verenluovutuksen vaikutus treenaamiseen

Kävin luovuttamassa verta ja täytyy sanoa että hieman heikotti illalla vaikka olikin välipäivä treenaamisesta. Harvemmin tosin näin. Pidän ajoittaista veren vuodattamista hyvänä sekä mielelle että keholle. Saa hyvän fiiliksen kun auttaa hädässä olevia ja toiseksi sillä on elimistöä puhdistava ja vahvistava vaikutus.

Moni ei tule ajatelleeksi että pelkästään vuonna 2013 suomessa käytettiin 114 000 litraa verta sairaaloiden potilaiden ja tutkimustyön hyväksi. Tämä tarkoittaa noin 50 000 potilaan verensiirtoa. Veri ei säily kovinkaan hyvin joten sitä joudutaan keräämään yli tarpeen. Koska veri kerätään vapaaehtoisilta, on jokainen luovuttaja tärkeä. Luovutuspisteinä toimivat Punaisen ristin veripalvelun eri toimipisteet ympäri Suomea. Kannatan verenluovutusta vaikka Veripalvelun imago onkin kärsinyt mm. vuonna 2010 potkut saaneen johtajan epäeettisestä toiminnasta ja vuonna 2012 työntekijän kavalluksesta.

Verestä voidaan separoida eli eriyttää toisistaan punasolut, veriplasma ja verihiutaleet, tämä tehdään yleensä vuorokauden sisällä luovutuksesta veripalvelun laboratoriossa. Yhdestä veripussista saadaan hoito siis kolmelle eri potilaalle. Punasoluja käytetään esimerkiksi autoimmuunisairauksien hoitoon ja verihiutaleita verenvuotojen tyrehdyttämiseen. Verellä on suuri vaikutus elimistön toimivuudelle, sillä kaikki ravinteet ja happi kulkevat eri kudoksiin verisuoniverkostoa pitkin. Aikuisella ihmisellä on elimistössä keskimäärin 4-5 litraa verta.


Sitten luovuttajan kehon fysiologisiin muutoksiin. Verenluovutus itsessään on elimistölle kova rasite, sillä punasolujen 10% äkillinen väheneminen tietää verenkiertoelimistölle ja sydämelle enemmän töitä. Sydän joutuu pumppaamaan pienemmällä kapasiteetilla saman määrän ravinteita ja happea kudoksiin, toimimaan siis nopeammalla sykkeellä. Tästä saattaa ilmetä luovutuksen jälkeisenä vuorokautena huimausta, yleistä heikotusta ja väsymystä. 

Luovutuksesta seuraavan parin viikon aikana saattaa ilmetä pienoista laskua lihas- ja voimakestävyydessä sillä kehon energia-aineenvaihdunta ei toimi yhtä tehokkaasti. Itse en ole kuitenkaan huomannut verenluovutuksen vaikuttavan maksimivoimaan. Ykköset nousevat samalla tavalla, vaikka palautumaan joutuu sarjojen välissä melkein minuutin pidempään. Noin 20-30 lyöntiä korkeampi pulssi ja kova hengästyminen vaativat yleensä 3-4 minuutin taukoa liikesarjojen välissä. En siis suosittele verenluovutusta kestävyysurheilua treenaaville.

On suositeltavaa pitää luovutuksen jälkeen välipäivä treenaamisesta, mielellään toinenkin jos edeltävänä päivänä on ollut kova kuntosalitreeni. Tämä siksi, että elimistölle tulee kova stressi jo pelkästään verenhukan aiheuttaman tilan korjaamisesta. Puhumattakaan jos laitetaan päälle vielä tulehdustilassa olevat, treeninjälkeiset, palautumista ja hypertrofiaa odottavat lihakset. Kova treeni madaltaa myös hetkellisesti kehon immuniteettia, joka lisää sairastumisriskiä. Toisinsanoen kannattaa ottaa verenluovutuksen jälkeen pari päivää rennosti.

Verenluovutuksella on puolensa, sillä keho joutuu adaptoitumaan verenhukkaan. Tästä seuraa uusien verisolujen kiihtynyt tuotanto ja veren uusiutuminen elinvoimaisimmilla soluilla. Veri myös ohenee sillä luovutuksen jälkeen punasolujen ja verihiutaleiden määrä on veressä pienentynyt, kuten myös verisuonten seinämiä rikkovien radikaalien määrä. Kun veressä on vähemmän tavaraa, myös verenpaine tasaantuu ja tällä on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Näihin laskettakoon alentunut sydän- ja verisuonitautien riski, alentunut syöpäriski ja verenkiertoelimistön tehostuminen. Näin sanoo myös suomalainen tutkimus verenluovutuksen hyötyvaikutuksista.

Veren tilavuus (veriplasman määrä) palautuu alle vuorokaudessa ja punasolujen määrä keskimäärin 1-2 kuukaudessa. Tähän perustuu myös parin kuukauden luovutuskarenssi. Yleensä pari viikkoa verenluovutuksen jälkeen, olen huomannut treenin kulkevan huomattavasti paremmin. Treenatessa on virkeämpi olo ja tunnen saavani kehosta enemmän irti. Voi toki olla placebo-efekti mutta toimii. Suosittelen lämpimästi säännöllistä verenluovutusta kaikille kuntosali- ja voimaharjoitteluja tekeville.

Muistutuksena kulunut fraasi: Mikä ei tapa, se vahvistaa.

2 kommenttia :

  1. # Lisäyksenä

    5.6.2014 tukinnosto 1 x 120kg PR. Tasan vuosi voimatreeniä takana ja uusi ennätys. Myös tasapenkki käsipainoilla 1 x 130 (65kg). Riittää ainakin mulle todisteeksi ettei verenluovutuksella ole vaikutusta maksimivoimaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pahalla mutta olet treenannut päin mäntyy, jos vuoden voimatreenin tulos on vain 10kg.. Vai olisiko sittenkin syytä katsoa peiliin ja myöntää jotta olisikohan sittenkin kannattanut jättää ne verenluovutukset väliin

      Poista

Mitä mieltä olet? Kysymyksiä?